Velkommen!

Håber min blog også vil være givtig og inspirerende for dig.

Se hvordan du laver friskt smør,bager lækkert brød uden at ælte dejen og meget mere.

Kom gerne med kommentarer til mine indlæg, så bloggen kan blive mere dynamisk.


God fornøjelse, velbekomme og

de bedste hilsner fra Henrik!

mandag den 16. januar 2012

Saltkringler - Pretzels på 1½ time

Har du nydt en pretzel, eller undret dig over hvorfor en saltstang smager som den gør, så få forklaringen på hvordan du laver den helt specielle smag og udseende på hvedebrødet.
For det er blot en hvedegærdej med en speciel overfladebehandling, der giver bruning og smag!



Jeg laver dejen i Termomixen, og den er klar klar på 5 minutter.

Recept for 5 pæne kringler:

200 g mælk (eller kærnemælk fra smørfremstillingen) og
20 g frisk gær, eller et ½ brev tørgær, varmes 2 minutter/37 grader/speed 2

Tilsæt
300 g hvedemel og 1 tsk salt, ælt 2½ min på æltefunktion.

Læg dejklumpen i en skål dækket med et viskestykke, og lad den hæve til ca dobbelt størrelse, ca 30 min.

Del dejen i 5 stykker a ca 100g, og tril hvert stykke til en lang pølse, tyk på midten tynd i enderne, med en længde på ca 60 cm.
Form en kringle og fortsæt til alle 5 kringler er klar på en bageplade med silikonemåtte (eller bagepapir, ikke aluminiumsplader eller alufolie! se næste afsnit).

Tænd ovnen på 200 grader, og bring 6 dl vand i kog i en 20 cm gryde.
Tilsæt 4 spiseskefulde natron, vandet bruser op og bliver basisk.
Brug derfor aldrig en alugryde men en af rustfrit stål, da aluminium korroderes af blandingen.

Bad nu hver kringle i det småkogende natronbad i 30 sekunder, og sæt kringlen tilbage på silikonepladen med en hulske, og drys den straks med flagesalt, Maldon eller Læsø f.eks.

Når alle 5 kringler har modtaget behandlingen og ovnen er varm, bages kringlerne i ca 15-20 minutter til de ser dejligt brune ud.
Kringlen på billedet fik lige lidt ekstra tid ved 200 grader på en rist, da den var lidt blød i bunden.

Afkøles på rist og nydes gerne lunkne...

Min erfaring er, at de hurtigt forsvinder, så lav evt. dobbelt portion!

Dejen kan selvfølgelig laves uden Thermomix, som du ville lave en hver anden gærdej med lunken væske, men Thermomixen er bare en nem og hurtig genvej.

Velbekomme!

2 kommentarer:

  1. Hej Henrik :)
    Som det dovne menneske jeg er, overvejer jeg om man kunne nøjes med at pensle kringlerne i stedet for at bage dem? Og har du haft problemer med at de opløser sig i badet?
    Hilsen
    Eva

    SvarSlet
    Svar
    1. Prøv at nøjes med at pensle...og nej, kringlerne bliver bløde i overfladen, men har fin sammenhængskraft!
      Mvh H
      (Har vist svaret dig på mail, da du postede....)

      Slet